Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Βόρειος Κορέα : η καταπίεση συνεχίζεται


Ο θάνατος του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ βύθησε την πιο απομονωμένη χώρα της γης στο πένθος. Το καθεστώς οργάνωσε ενορχηστρωμένους δημόσιους θρήνους, τοποθετώντας τους στοιχισμένους πολίτες στις πλατείες..
Όμως, οι πραγματικοί λόγοι θρήνου για τους βορειοκορεάτες είναι ότι η ισόβια καταδίκη τους στη φτώχεια, στην καταπίεση και στην πείνα -συνεχίζεται.


Τα ηνία του Προεδρικού Μεγάρου της Πιονγκ Γιανγκ αναλαμβάνει -ποιός άλλος- ο γιος του αποθανώντος Ηγέτη της ανεξέλεγκτης από τη Δύση πυρηνικής δύναμης, ο μικρότερος από τους τρεις γιους του, ο μόλις 27 χρονών Κιμ Γιονγκ Ουν (φωτο) Ήδη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πατέρα του, ο νέος ηγέτης της χώρας διέταξε την πραγματοποίηση δοκιμής ακόμα ενός πυραύλου μεσαίας εμβέλειας, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι στην ουσία τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.


Το βραβευμένο με ΕΜΜΥ ντοκυμαντέρ "Welcome to North Korea" των ολλανδών κινηματογραφιστών Peter Tetteroo και Raymond Feddema περιγράφει την καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας αλλά και την κεντρική θέση που κατείχε σε κάθε έμφανσή της ένας Ηγέτης-Θεός..
Μία ταινία που αποτελεί ίσως την μοναδική οπτικογραφημένη μαρτυρία για το πώς ένα καθεστώς βασίζεται στον φόβο και την ανέχεια των πολιτών του.
Δείτε την.

"Welcome to North Korea" (Ολλανδία, 2000)
των Peter Tetteroo και Raymond Feddema
Βραβείο ΕΜΜΥ -καλύτερο ντοκυμαντέρ, 2001


Δημοσιεύθηκε στο www.new-deal.gr


4 σχόλια:

Χάρης Γεωργούλης είπε...

Πέθανε ο δήθεν "κομμουνιστής" αυτοκράτορας της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-il. Τη θέση του θα πάρει με "απευθείας ανάθεση" (κάπως σαν την τσαρική Ρωσία, το Βρετανικό Στέμμα ή τα δημόσια έργα στην Ελλάδα), ο γιός του, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση του Βορειοκορεάτικου "κληρονομικού σοσιαλισμού", που άλλωστε στήριζε μέχρι πριν λίγα χρόνια (που άλλαξε -ευτυχώς- θέση) και το ΚΚΕ.

Τάσος Ψαρομπάς είπε...

Ο επομενος αρχηγος ειναι ο τριτος του γιος....... ποια η διαφορα με τους βασιλιαδες και τους αυτοκρατορες??????????????

Χριστίνα Καρπαθάκη είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μπράβο για την έρευνα & ανάρτηση!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Χάρη, ρίξε μια ματιά σ'αυτον τον σύνδεσμο και ίσως αναθεωρήσεις..
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6604998&publDate=20%2F12%2F2011