Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ινδικός χρυσός έναντι ιρανικού πετρελαίου;


Σύμφωνα με ασφαλείς ιρανικές πηγές που επικαλείται κατ'αποκλειστικότητα η ισραηλινή έγκυρη ιστοσελίδα για θέματα ασφαλείας Debka Files, η Ινδία είναι το πρώτο κράτος που συμφώνησε να εξαγοράσει ιρανικό πετρέλαιο πληρώνοντας στο ιρανικό δημόσιο χρυσό αντί για δολλάρια ΗΠΑ. Η ισραηλινή ιστοσελίδα υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές στον χώρο των διεθνών πετρελαιαγορών, ότι στο άμεσο μέλλον και η Κίνα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδίας.

Η Ινδία και η Κίνα αγοράζουν την ημέρα συνολικά ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, ποσότητα που καλύπτει το 40% των συνολικά δυόμισυ εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου την ημέρα. Η Ινδία θεωρείται η υπ'αριθμόν 1 υπερδύναμη παγκοσμίως, όσον αφορά το αποθεματικό της σε χρυσό. Με αυτή τους την κίνηση, η Τεχεράνη και το Νέο Δελχί επιχειρούν να παρακάμψουν το αμερικανικό εμπάργκο κατά των κρατικών τραπεζών και της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της δημιουργίας μηχανισμού αγοράς του ιρανικού πετρελαίου έναντι χρυσού, θα αυξηθεί δραματικά η τιμή του χρυσού διεθνώς, με αποτέλεσμα η αξία του δολλαρίου να πέσει. Ο ετήσιος τζίρος από την αγορά ιρανικού πετρελαίου εκ μέρους της Ινδίας ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα, επικαλούμενη πάντα δικές της πηγές, υποστηρίζει ότι η συνδιαλλαγή πετρελαίου-χρυσού συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται  μέσω δύο τραπεζών : αφ'ενός της ινδικής UCO, που εδρεύει στην Καλκούτα -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχουν στελέχη της κρατικής Reserve Bank of India- και αφ'ετέρου της τουρκικής τράπεζας HalkBank, της 7ης κατά σειρά μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το τουρκικό δημόσιο. Όπως εκτιμά η ισραηλινή ιστοσελίδα, οι δύο αυτές τράπεζες επελέγησαν επειδή δεν έχουν καμμία σχέση με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, ούτως ώστε τόσο η τήρηση των όρων αυτής της συμφωνίας όσο και η επιβολή του εμπάργκο της Δύσης να μην επηρεάσει την εξαγορά του ιρανικού πετρελαίου με ινδικό χρυσό. Οι ισοτιμίες πετρελαίου-χρυσού συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης ινδικής αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη, επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό -αναφέρει η ιστοσελίδα Debka Files.

Η θέση της Τουρκίας να μην υπακούσει στο αμερικανικό εμπάργκο κατά του Ιράν θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του εμπάργκο που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2012 και εντεύθεν.

Η ίδια ισραηλινή ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Τουρκία σχεδιάζουν σε συνεργασία με την ιρανική κυβέρνηση με κάθε μυστικότητα και άλλους τρόπους παράκαμψης του αμερικανικού και ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά της Τεχεράνης, συνιστώντας κοινές επιτροπές εμπειρογνωμώνων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: